Provinciale Staten trekken de provincie in

PS bij onderstation van Liander in Tiel

Statenleden bezochten vandaag 3 plekken in de provincie om zich ter plaatse te laten informeren over wat er nodig is en al gebeurt op gebied van Energie en Klimaat, Wonen en Bereikbaarheid en Landbouw en Natuur. Dit is nodig, omdat de nieuwe Staten in de komende maanden voor belangrijke besluiten staan.

Energie en Klimaat
Bij het Smart Technology Experience Centre (S-TEC) in Tiel kregen Statenleden tijdens een rondleiding uitleg over de mogelijkheden om energieneutraal te bouwen. Denk daarbij aan bouwtechnieken en producten om woningen te isoleren. S-TEC is een platform waar burgers en bedrijven die stappen willen zetten in de energietransitie terecht kunnen voor advies, opleiding van vakmensen, voorlichting over actuele bouwoplossingen en contact met lokale technische dienstverleners.

In de middag bezochten de Staten het onderstation van Liander in Tiel, waar ze uitleg kregen over de rol van de netbeheerder en de ontwikkelingen in de energietransitie. Ook werd de rol van de provincie op het gebied van de energietransitie en de energie-infrastructuur besproken.

Wonen en Bereikbaarheid
Hoe combineer je wonen, werken en bereikbaarheid. Daarvoor bezochten de Statenleden het stationsgebied Ede-Wageningen. De rondleiding startte bij het Akoesticum in één van de voormalige kazernegebouwen op het terrein van het World Food Centre (WFC). Statenleden werden er geïnformeerd over de samenwerking tussen de regio Foodvalley en de provincie. Van daaruit maakten de Statenleden een wandeling langs een nieuwbouwwijk met natuur inclusieve woningen naar station Ede-Wageningen. Het station wordt verbouwd en het gebied eromheen ondergaat een transformatie. In de middag gingen de Statenleden met een bustour over de campus van de WUR met uitleg over de universiteitsgebouwen, zoals laboratoria en kassen. 

Landbouw en Natuur
De derde groep Statenleden bezocht GEUS (Garderen/Elspeet/Uddel/Speuld), een leefbare en vitale agrarische enclave in de gemeenten Barneveld, Nunspeet, Apeldoorn en Ermelo. Hier is sprake van hoge stikstof-uitstoot door intensieve kalverhouderij in een, door Natura-2000 ingesloten gebied. Hoe zien effecten van stikstof eruit en hoe werkt dit, in combinatie met het intensieve gebruik van het buitengebied, door op het gehele ecosysteem? De Statenleden maakten een wandeling over het Kroondomein en bezochten een kalverhouderij.