Vondst tramsporen onder de Deventerweg
Bij de herinrichting van de Deventerweg hebben de archeologen van de gemeente Zutphen gisteren een bijzonder grondspoor uit het verleden blootgelegd. Het zijn geen paalsporen van een huis uit de prehistorie of de middeleeuwen, maar een spoor uit een recenter verleden: het tramspoor van de Gorsselsche Paardentramweg-Maatschappij. De paardentram van Zutphen naar Eefde reed over de Deventerweg van 1889 tot 1919.
Aannemer NTP schakelde direct de archeologen in toen er onder het verwijderde asfalt een regelmatig patroon van grondverkleuringen aan het licht kwam. De verkleuringen lagen aan de oostzijde van de hoofdrijbaan en markeren de plekken waar de houten bielzen en de ijzeren tramrails hebben gelegen, die er rond 1920 zijn verwijderd. De archeologen hebben de sporen gedocumenteerd. Ze troffen ook nog een biels en enkele ijzeren spoorbouten aan.
Intensief
De tramlijn werd aanvankelijk intensief gebruikt. In 1905 maakten 46.000 mensen gebruik van het ritje Zutphen-Eefde. De hoge haverprijzen voor paarden en de verslechterde economie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog maakten in 1919 een einde aan de paardentram. Het zou tot 1926 duren voor er een stoomtram naar Gorssel en Deventer kwam, maar die mocht niet over de chique Deventerweg rijden.
Meer vondsten
Tot nu toe troffen de archeologen bij de herinrichting van de Deventerweg vondsten en sporen aan van prehistorische en middeleeuwse bewoning en de ophogingslagen, bestratingen, bermgreppels en boomplantgaten van de Deventerweg vanaf het einde van de zeventiende eeuw. Meest opvallend waren de vele mangaten uit de Bevrijdingsdagen van de Tweede Wereldoorlog waarin na de bevrijding militair afval, zoals Duitse helmen en veldflessen maar ook veel gesneuveld huisraad is gedumpt.