Appen of bellen op de fiets? Het mag nog 1 keer zonder boete in Nijmegen

Nijmegen – Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om je telefoon (of een ander mobiel elektronischapparaat) vast te houden tijdens het fietsen. Doe je dit toch, dan krijg je een bekeuring van maar liefst €95,-. Deze week kun je tijdens de Nijmeegse Vierdaagse nog 1 keer appen en bellen op de fiets zonder dat je hiervoor beboet wordt.

Op de Burchtstraat in Nijmegen staat tot en met 19 juli een stand van MONO met een VR-experience op de fiets. In de virtual reality wereld ervaar je hoe het is als je constant afgeleid bent door je telefoon onder het fietsen. ‘Het is gevaarlijk en echt niet te doen’, zeggen de deelnemers.

Boete is voor velen laatste zetje

Door deze VR-ervaring hoopt het ROV-Oost Nederland dat velen zichzelf overtuigen dat ze beter hun ogen op de weg kunnen houden. Tijdens de VR-ervaring kunnen anderen meekijken en zien hoe hij of zij het er vanaf brengt. Het is moeilijker dan de meesten denken. ‘In het echt denk ik dat ik best goed kan fietsen en appen tegelijk, maar nu valt het flink tegen. Waarschijnlijk slinger ik dan in het echt ook zo’, vertelt een van de deelnemers. Op deze manier komt langzaamaan het besef dat hij niet zo’n goede verkeersdeelnemer blijkt te zijn als hij zelf dacht. De boete die per 1 juli is ingegaan, blijkt voor velen dat laatste zetje om ook echt de mobiel in de zak te laten.

Rijden zonder invloed

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse vraagt het ROV-Oost Nederland ook aandacht voor een ander probleem: rijden onder invloed. Mobiele teams van de campagne Rijden Zonder Invloed laten bezoekers in het centrum van Nijmegen alcohol en drugstesten afnemen. Ze gaan met bezoekers in gesprek over de invloed die alcohol, drugs en medicijnen hebben op je rijvermogen. Je kunt dit team met de bakfiets nog tegenkomentot en met de laatste dag van de vierdaagse, vrijdag 19 juli.

ROV Oost-Nederland

Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Zij richt zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Hun ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.