Kai uit Nijmegen uitgeroepen tot Fietsheld

ARNHEM – Kai (7) uit Nijmegen is de winnaar van de fietsheldencampagne. Tijdens het RijnWaalpad Festival op 30 mei vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats, waar Kai zijn gloednieuwe fiets in ontvangst zal nemen. De campagne heeft als doel om meer kinderen op een veilige en zelfstandige manier te laten fietsen.

Fietsheldencampagne

Met de Fietshelden Campagne worden kinderen uitgedaagd om inhoudelijk na te denken over de fiets als vervoermiddel en over oplossingen voor problemen die zij ervaren met fietsen. De campagne heeft als doel om meer kinderen op een veilige en zelfstandige manier te laten fietsen. Bovendien besteedt de actie aandacht aan meer beweging op school. De achterliggende gedachte is dat beweging voor schooltijd beter en geconcentreerd leren stimuleert, iets dat door onderzoek bevestigd wordt. Meer fietsende kinderen zorgt bovendien voor een betere bereikbaarheid van scholen.

Moeilijk kiezen

Er kwamen veel creatieve ideeën binnen. Zo stuurde een van de inzender bijvoorbeeld een ideei voor kindvriendelijke fietszones waar kinderen veilig kunnen oefenen met fietsen. En een idee voor een glow-in-the-dark fiets, zodat je altijd goed zichtbaar bent op de fiets.

Uit de inzendingen is het idee van Kai uiteindelijk als winnaar uit de koker gekomen. Zijn idee voor een speurtocht op de fiets is door de jury als beste beoordeeld. De provincie Gelderland en FietsLab Gelderland gaan aan de slag met zijn idee om speurtochten en fietsroutes voor kinderen te ontwikkelen.

Ontwerpbijeenkomsten

In navolging van de Fietshelden campagne organiseert het Fietslab Gelderland de komende tijd speciale Ontwerpbijeenkomsten op scholen in de gehele provincie. Kinderen wordt gevraagd om na te denken over veilig en leuk fietsen. Bovendien krijgen zij de kans om onder begeleiding van specialisten hun ideeën en gedachten om te zetten in concrete plannen. De beste ideeën maken kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden door de provincie. Alle scholen in Gelderland kunnen zich kosteloos opgeven voor deze speciale werkbijeenkomsten.

Heel Gelderland Fietst

De provincie wil de komende jaren werken aan een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland. Om deze ambitie kracht bij te zetten wordt ingezet op een stimulerend fietsbeleid. Dit beleid wordt mede uitgevoerd door Fietslab Gelderland. Het Fietslab Gelderland zorgt in het kader van Heel Gelderland Fietst voor innovatieve campagnes, proeven en projecten om het fietsen te bevorderen. Doel is om het fietsgebruik te laten toenemen van 26% in 2018 tot 35% in 2030.