De Luisterlijn Arnhem heeft extra oren nodig in donkere dagen van het jaar

Arnhem – Waar iedereen in deze donkere dagen graag aftelt, telt de Luisterlijn liever door. Zelfs tijdens de donkere feestdagen zitten er dag en nacht vrijwilligers klaar om een luisterend oor te bieden. Zij laten hun eigen kerstdiner en vuurwerkmoment schieten om er voor iemand anders te zijn.

Directeur-bestuurder Monique van Bijsterveld: ‘Het aantal mensen dat contact met ons zoekt over depressie, rouw of eenzaamheid neemt alarmerend toe. We groeien mee, maar zijn er nog niet. We willen in 2019 doorgroeien tot minimaal 2019 vrijwilligers. Mensen die een luisterend oor willen bieden, zijn zeer welkom.’
Alles wat zich in iemands hoofd kan afspelen, komt momenteel voorbij in telefoon- en chatgesprekken met vrijwilligers van de Luisterlijn. Juist deze donkere dagen versterken gevoelens als eenzaamheid, die veel mensen liever diep wegstoppen.

In 2018 pakten de Luisterlijnvrijwilligers al bijna 20 duizend keer váker de telefoon op dan vorig jaar. Daarnaast groeide het aantal chatgesprekken met bijna 40 %. En dus snakt de organisatie naar versterking.

Prinses Beatrix
Gelukkig ontdekken steeds meer vrijwilligers de Luisterlijn. Afgelopen tijd groeide de organisatie van ruim 900 vrijwilligers naar zo’n 1.400. Maar daarmee kan de Luisterlijn de behoefte aan contact nog niet bijbenen. En dus komt de Luisterlijn met een ludieke 2019-doelstelling; 2019 vrijwilligers in 2019. ‘Met de acties en doorontwikkeling die we voor volgend jaar hebben gepland, moeten we een heel eind kunnen komen’, verwacht Monique van Bijsterveld. Deel van die doorontwikkeling is een nieuwe naam voor de organisatie. Op 12 december onthulde prinses Beatrix dat het voormalige Sensoor verder gaat onder de naam de Luisterlijn. Deze naam legt uit wat het belangrijkste is in de gesprekken, namelijk luisteren.

Niet altijd makkelijk
Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Trotse vrijwilligers van de Luisterlijn bieden dag en nacht een luisterend oor. Vrijwilligster Marianne: ‘Ons werk is fascinerend en geeft veel voldoening. En het maakt niet uit of je fysiek beperkt bent of onervaren. Als je maar tijd en ruimte hebt in je hoofd, hart en agenda. Er komt een veelheid aan problemen op je af; issues waarvan je het bestaan niet weet. Eenzaamheid is vaak een achterliggend probleem. Na een gesprek zei een beller laatst: ‘’Eindelijk luistert er eens iemand zonder oordeel.’’ Om dit werk te kunnen doen, worden we goed getraind en begeleid. Met mijn luisterend oor ben ik van grote waarde.’

Over de Luisterlijn
Vrijwilligers van de Luisterlijn, voorheen Sensoor, bieden al 60 jaar dag en nacht anonieme hulp op afstand, 365 dagen per jaar. Via telefoon, chat en e-mail. Vanuit huis, of vanuit één van de 28 locaties. De Luisterlijn wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.

Start luistertraining in Apeldoorn
De Luisterlijn Arnhem start 15 februari met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via deluisterlijn.nl/vrijwilliger

In de week van 7 januari plannen we weer kennismakingsgesprekken.
Bellen voor een anoniem gesprek kan dag en nacht naar 0900-0767 (5 ct./min.) en chatten of mailen via deluisterlijn.nl