Batavierenrace van start 20 april

Regio – Op vrijdag 20 april is de 46ste Batavierenrace, de grootste estafetterace ter wereld en het grootste studentenevenement van Nederland.

Dit jaar gaat een groep van 8500 studenten vanuit heel Nederland de race lopen: een estafetteloop over 175 kilometer van Nijmegen naar Enschede. Op vrijdagochtend wordt door het College van Bestuur van de Universiteit Twente samen met de Organisatiecommissie van de Batavierenrace de vlag gehesen.

Het parkour bestaat uit 25 etappes waar de deelnemers langslopen. Elke loper wordt vergezeld door een fietser, deze fietser wisselt met de loper na een etappe, waarna beide worden afgelost.

Een speciale groep vaste medewerkers verzorgt de automatische tijdregistratie en komt dit jaar met wat nieuws. De EBart commissie (Batavierenrace Automatisch Registrerend Tijdwaarnemingssysteem) komt dit jaar met een upgrade van het oude systeem. De RFID readers geleverd door NEDAP zorgen ervoor dat de apparatuur een stuk kleiner en handzamer wordt. Aan dit systeem is jaren gewerkt en getest en wordt deze race voor het eerst ingezet.

De race zal aanvangen in het centrum van nijmegen om 22:30. Om met tussenstops in Ulft en Barchem aan te komen in Enschede. Eenmaal aangekomen in Enschede is het wachten op de grote herstart vanaf de Oude Markt. Deze laatste etappe van 7.6 kilometer wordt door alle teams twee keer gelopen. Een door een vrouw de ander door een man. Deze etappe wordt rond 17:00 gestart waarna de eerste loper rond 17:30 opgewacht wordt door duizenden deelnemers op de U-Track op het terrein van de Universiteit Twente.